Spelerspas

Voor wie
Alle KNVB-leden vanaf de categorie J/MO12 hebben een digitale spelerspas. Hiermee kun je aantonen dat je lid bent van een voetbalvereniging en de KNVB en in welk team je speelt of mag spelen. De digitale spelerspas is vanaf het seizoen 2017-2018 opgenomen in de KNVB-app 'Wedstrijdzaken'. Deze app kun je downloaden. Je hebt wel het e-mailadres nodig waarmee je bij de vereniging bekend bent (staat ingeschreven). Voordeel van deze methode is dat er geen plastic pasjes meer nodig zijn. De leider geeft op de smartphone binnen de (Wedstrijdzaken) app zijn teamspelers door.

Onbeperkt geldig

De persoonsgebonden pas blijft geldig zolang je lid bent. Als je na verloop van tijd een nieuwe foto moet uploaden, krijg je vanzelf een berichtje in het eerdergenoemde e-mailadres.

Niet alleen staat je foto erop, maar ook je naam, relatienummer en de naam van de vereniging waarvoor je mag uitkomen. De digitale pas is meteen geldig.

Een spelerspas zonder foto mag, maar dan moet je wel een geldig legitimatiebewijs tonen om te mogen spelen. Daarmee is dan zichtbaar dat jij degene bent die op het (mobiele) digitale wedstrijdformulier staat.


Geen pas = niet spelen

Het is de taak van de scheidsrechters om voor de wedstrijd de passen te controleren.

Speelgerechtigd

Het controleren van de spelerspassen levert voor de wedstrijd wat extra handelingen op, maar dan weten alle partijen ook zeker dat er alleen speelgerechtigde spelers in het veld staan. Dankzij de spelerspas kan de scheidsrechter namelijk de identiteit van de spelers vaststellen, zodat ‘illegale invallers’ (verkeerde leeftijdscategorie, geen KNVB-lid of lid van een andere club) door de mand vallen en niet kunnen spelen. Dat komt een eerlijk competitieverloop ten goede.


Lik-op-stuk

De meeste wedstrijden verlopen eerlijk en sportief, maar het gebeurt soms dat een speler zich misdraagt op of rond het veld. Ook in dit geval biedt de spelerspas uitkomst. Met behulp van de pas is eenvoudiger te achterhalen wie zich heeft misdragen, zodat de speler in kwestie snel en gepast kan worden gestraft. Kortom: de spelerspas draagt een steentje bij om fair play in het voetbal te stimuleren.

Achter de link vind je meer informatie over de digitale spelerspas en het mobiele digitale wedstrijdformulier. Je kunt ook in de zoekregel bijvoorbeeld 'mdwf'. Je krijgt dan pdf-documenten met informatie meegeven.

Bron: KNVB

Delen